Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

5 απλές συνήθειες για να μη πετάμε τρόφιμα στους κάδους

Η σπατάλη των τροφίμων δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες

, αποτελεί ένα φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής που έχει επεκταθεί σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, και η αλλαγή αυτή μπορεί να αρχίσει με την υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών, όπως μας προτείνει ο Jonathan Bloom (WastedFood.com)......

1. Κάντε τις αγορές σας πιο έξυπνα. Σχεδιάστε τα γεύματα της εβδομάδας και φτιάξτε μια λεπτομερή λίστα αγορών. Μην αγοράζετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που μπορείτε να καταναλώσετε πριν λήξουν.


Αν δεν διαθέτετε αρκετό χρόνο να μαγειρέψετε, μην ψωνίζετε σαν να τον είχατε. Ορίστε μια ημέρα της εβδομάδας όπου θα καταναλώνετε τα υπολείμματα του ψυγείου σας, δεν χρειάζεται αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια.


2. Ξανασκεφτείτε τις ποσότητες που καταναλώνετε σε ένα γεύμα. Συνήθως αυτά που βρίσκονται στο πιάτο μας είναι πού περισσότερα από αυτά που έχει ανάγκη το στομάχι μας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να καταλήγει στα απορρίμματα.


3. Αγαπήστε τα υπολείμματα. Αν έχετε επενδύσει χρήματα, χρόνο και ενέργεια στο μαγείρεμα, γιατί να μη φυλάξετε ό τι περισσεύει. Και φυσικά, δεν έχει νόημα να φυλάμε το περίσσευμα για να το πετάξουμε μια εβδομάδα αργότερα. Αν δεν επιθυμείτε να τρώτε τα περισσεύματα, τότε δοκιμάστε να μαγειρεύετε μικρότερες ποσότητες.


4. Δοκιμάστε την κομποστοποίηση. Όσοι δεν διαθέτουν κατοικίδια, μπορούν να κομποστοποιούν τα υπολείμματα της τροφής, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμο λίπασμα, αντί αυτά να καταλήγουν να σαπίζουν στις χωματερές, απελευθερώνοντας βλαβερό για το περιβάλλον μεθάνιο.
5. Φροντίστε το ψυγείο σας. Ελέγχετε τη θερμοκρασία συντήρησης, ώστε να εξασφαλίζετε την ελάχιστη δυνατή υγρασία, και μην καταχωνιάζετε τρόφιμα και λαχανικά εκεί που δεν τα βλέπετε.
Και να θυμάστε: Το ότι διαθέτουμε ευρύχωρα ψυγεία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα γεμίζουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια!

Θάλεια Καρτάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...