Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

14 Φεβρουαρίου: Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους ερωτευμένους όλου του δυτικού κόσμου.


Μπορεί πολλοί από εμάς να αντιδρούμε στην εμπορευματοποίηση του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά όλο και πέφτουμε στην «παγίδα» να αγοράσουμε κάποιο δωράκι, να αφιερώσουμε ένα τραγούδι, να δείξουμε την αγάπη μας στον άνθρωπο μας.
Ωστόσο, η μέρα που τιμάται ο Αγιος Βαλεντίνος έχει κάποια «μυστικά», κάποιες μικρές και ασήμαντες πληροφορίες που είναι πολύ χαριτωμένες.

Τις περισσότερες φορές τα μικρά και ασήμαντα αυτά στοιχεία μας δείχνουν τον.....
τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς αντιδρούμε στη γιορτή του έρωτα στις 14 Φεβρουαρίου.
Γνωστά και άγνωστα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Μικρά και Χρήσιμα για τις 14 Φεβρουαρίου

Η καρδιά είναι το πιο συνηθισμένο σύμβολο του έρωτα και της ρομαντικής αγάπης. Οι αρχαιότερoi λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και ότι εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή συναισθήματα.
Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του. Μια και η καρδιά λοιπόν από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε το σύμβολο της αγάπης, σήμερα η καρδιά είναι και το σύμβολο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Για αυτό στις 14 Φεβρουαρίου βλέπουμε παντού καρδούλες, αρκουδάκια με καρδούλες και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς.

Κατά το Μεσαίωνα πίστευαν ότι τα πουλιά ζευγαρώνουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι λοιπόν και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούσαν να κάνουν το ίδιο.
Αργότερα, κατά τις αρχές του 1900 οι ορεσίβιοι Αμερικανοί πίστευαν το ίδιο και για τα κουνέλια και έτσι κατέληξαν ότι αυτή η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία συνδεδεμένη με τον Λατίνο Άγιο Βαλεντίνο και τον έρωτα.
Εξάλλου για τους Αμερικάνους αυτή είναι και η μέρα της Μαρμότας, εκτός του Αγίου Βαλεντίνου.
Η 15η Φεβρουαρίου είχε καθιερωθεί από τους Ρωμαίους ως η μέρα της Lupercali, οπότε οι νέοι μπορούσαν να επιλέξουν ποιον θα παντρευτούν. Αυτό όμως το «ζευγάρωμα» θεωρήθηκε κάπως παράνομο και μη Χριστιανικό, έτσι αποφασίστηκε να αλλάξει αυτή η μέρα και να ταυτιστεί με την 14η Φεβρουαρίου που ήταν η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η μέρα δηλαδή του Αγίου που προστάτευε τα αισθήματα αγάπης προς τις γυναίκες.
Έγινε λοιπόν τότε παράδοση, οι άντρες να δίνουν ένα μικρό σημείωμα στη γυναίκα που ήθελαν για να της εκφράσουν το θαυμασμό τους, κάνοντας αναφορά στον Άγιο Βαλεντίνο.
Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ εκείνη την ημέρα για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για να βγάλει έξω το έτερον ήμισυ. Οι επιχειρήσεις στην Αμερική κάνουν τζίρο περίπου 35 εκατομμύρια δολλάρια εκείνες τις ημέρες.

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πιο σημαντικό δώρο έρωτα στον κόσμο, αυτό είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Shahjahan ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Παραμένει ως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου υπάρχει κοσμοσυρροή στο σημείο αυτό, παρά το ότι χτίστηκε από έναν Ινδό.
Στην Αμερική υπολογίζεται ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη, μετά τα Χριστούγεννα, γιορτή στην οποία στέλνονται οι περισσότερες κάρτες και ανταλάσσονται οι περισσότερες ευχές.
Το πιο παλιό μικρό δώρο στάλθηκε το 1415 μΧ από το δούκα της Ορλεάνης στη Γαλλίδα σύζυγό του που ήταν φυλακή στο Λονδίνο. Ακόμα και σήμερα είναι έκθεμα σε μεγάλη γκαλερί στην Αγγλία.
Η Βερόνα, η διάσημη Ιταλική πόλη όπου έζησαν κατά τον Σέξπηρ ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα λαμβάνει περίπου 1000 γράμματα από ερωτευμένους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. και αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο παραλήπτης… Είναι η Ιουλιέτα και ο πύργος της στην όμορφη αυτή πόλη.

Το μακρύτερο, σε χρόνο, φιλί δόθηκε σε διαγωνισμό φιλιού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, και διήρκησε 30 λεπτά. Δε ρωτήσαμε την κατάσταση των ερωτευμένων μετά, ωστόσο μπήκαν στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες.
Υπάρχουν πολλά μικρά και ασήμαντα στοιχεία για τον Άγιο Βαλεντίνο και τη γιορτή των ερωτευμένων… καλό θα είναι όμως να δημιουργούμε εμείς τα δικά μας προσωπικά ρεκόρ, με τον άνθρωπο που αγαπάμε…

Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους και στις 14 Φεβρουαρίου, ας σας κάνει ο έρωτας και ο Αγιος Βαλεντίνος να περάσετε μια ξεχωριστή μέρα!
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσετε να αγοράσετε τα πιο όμορφα λουλούδια και ένα ποιηματάκι για να γράψετε στην κάρτα που θα τα συνοδεύει…

Seleo.gr News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...