Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πικρές αλήθειες και μεγάλα μυστικά στην αναζήτηση εργασίας

Με την ανεργία, δηλωμένη και μη, να χτυπάει κόκκινο
, η αναζήτηση εργασίας γίνεται μια όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, τόσο για τους νεοεισερχόμενους όσο και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, υγιείς και μη, αντιμετωπίζουν μεγάλες πτώσεις στις πωλήσεις, τον τζίρο, την κερδοφορία και αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, προμηθευτών, προσωπικού.
Η αβεβαιότητα που υπάρχει, οδηγεί σε αναστολή ή ματαίωση όλων σχεδόν των επιχειρηματικών αποφάσεων για ανάπτυξη και προσλήψεις. Είναι συχνό το φαινόμενο, επιχειρήσεις να ξεκινούν την διαδικασία επιλογής προσωπικού για ουσιαστικές τους ανάγκες και κάπου στην μέση, να παγώνουν την πρόθεση τους για πρόσληψη μεταφέροντας την σε μελλοντικές ημερομηνίες και καλύτερες ημέρες.
Όσοι αναζητούν εργασία, πρέπει να λάβουν υπόψη όλα τα νέα δεδομένα και να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους. Οι σημαντικότερες συμβουλές για τους νέους που αναζητούν την πρώτη τους επαγγελματική ευκαιρία είναι οι εξής:

Ενδυνάμωση του βιογραφικού σας.
Η απόκτηση της πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της πρακτικής άσκησης (υποχρεωτικής ή προαιρετικής) που σας εξασφαλίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν την μέθοδο αυτή, για να εξασφαλίσουν ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες. Η κίνηση αυτή, σας εξασφαλίζει απόκτηση εργασιακής εμπειρίας - το μεγαλύτερο μειονέκτημα για τους νέους αποφοίτους - και πιθανή ανανέωση της συνεργασίας με την εταιρεία, αν η απόδοση σας κριθεί ικανοποιητική.

Εθελοντική ή part time εργασία, σύμβαση έργου.
Με την απόφαση σας αυτή, μπορείτε να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία στον κλάδο ή στο αντικείμενο εργασίας που σας ενδιαφέρει και την δυνατότητα για μελλοντική πρόσληψη, ανανέωση σύμβασης ή για εργασία σε μεγαλύτερη εταιρία

Ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων σας.
Ο πήχης εισόδου σε μια εταιρία έχει ανέβει σημαντικά. Πέρα από την απόκτηση του πτυχίου σας, δεν αρκούν πλέον οι βασικές γνώσεις Αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι τα πλέον πολύτιμα εργαλεία για όσους αναζητούν την πρώτη τους εργασία, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, συχνά υστερούν σε τυπικές γνώσεις. Είναι επίσης λάθος η αντίληψη που υιοθετούν αρκετοί, ότι θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους, αφού προσληφθούν σε μια εταιρία. Ένας εργοδότης θα σας επιλέξει για αυτά που γνωρίζετε σήμερα και όχι για αυτά που σκοπεύετε να μάθετε αύριο

Προβολή της υποψηφιότητας σας.
Το βιογραφικό σημείωμα, η συνοδευτική επιστολή, η διαδικασία της συνέντευξης, αποτελούν τα βασικά βήματα για την μελλοντική σας πρόσληψη. Μην αμελήσετε να προβληθείτε επαγγελματικά ώστε να κινήσετε το ενδιαφέρον μελλοντικών εργοδοτών για συνέντευξη, μέσω ενός ελκυστικού βιογραφικού και της αντίστοιχης συνοδευτικής επιστολής. Επαγγελματίες σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να μην χάσετε άσκοπα χρόνο και ευκαιρίες. Αρκεί να σκεφτείτε ότι σήμερα πλέον, ένας εργοδότης λαμβάνει περίπου 600-700 βιογραφικά για μια θέση εργασίας και θα επιλέξει για συνέντευξη μόλις 10-15 από αυτά! Επίσης η διαδικασία της συνέντευξης, αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την πρόσληψη και δεν πρέπει να πάτε απροετοίμαστοι. Η στάση σας, η συμπεριφορά σας, οι απαντήσεις σας, αξιολογούνται και συγκρίνονται με των άλλων υποψηφίων. Μην μάθετε μέσα από τις αποτυχίες σας, αλλά ζητήστε την πολύτιμη εμπειρία όσων είναι ειδικοί στο θέμα αυτό. Τέλος μπορείτε να προβάλλετε το βιογραφικό σας μέσα από έγκυρες ιστοσελίδες εταιρειών επιλογής προσωπικού, που σας δίνουν αυτή την δυνατότητα

Αναζήτηση εταιριών.
Στόχος όλων των υποψηφίων είναι η πρόσληψη τους σε «μια μεγάλη εταιρία, με προοπτικές ανάπτυξης και δυνατότητα προσωπικής εξέλιξης». Ξεφύγετε από την παγίδα αυτή, και αναζητήστε εταιρείες, λιγότερο γνωστές, μικρομεσαίες, περιφερειακές, με προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι ευρέως γνωστά. Οι εταιρίες αυτές μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία εισόδου και μια μελλοντική μεταγραφή στην εταιρεία που είναι ο στόχος σας. Παράλληλα θα σας ενισχύσουν με περισσότερες αρμοδιότητες και θα ενδυναμώσετε την προϋπηρεσία σας ώστε να αποτελέσετε πραγματικά έναν ανταγωνιστικό υποψήφιο για την επόμενη θέση στην καριέρα σας.
Κωνσταντίνος Παπαχατζής, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας συμβούλων ΑΝΑΔΕΙΞΗ

kariera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...