Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Πώς να διαβάζετε αποτελεσματικά

    Το διάβασμα μπορεί να αποτελέσει μια αγχογόνο διαδικασία καθώς το άτομο προσπαθεί να μάθει, να κατανοήσει και να απομνημονεύσει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Οι ακατάλληλες συνήθειες μελέτης μπορεί να κάνουν το διάβασμα μια ακόμα πιο δύσκολη και απογοητευτική διαδικασία, καθώς κανείς είναι πιθανό να σπαταλήσει ατελείωτες ώρες “παραγεμίζοντας” το μυαλό του με πληροφορίες για την κάθε εξέταση.

    Η υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών μελέτης μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και καλύτερα αποτελέσματα. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να μαθαίνεις νέες πληροφορίες γρηγορότερα και ευκολότερα.

    • Να αποφεύγεις τη «συσσώρευση» πληροφοριών. Με τον όρο «συσσώρευση» εννοείται η έντονη μελέτη την προηγούμενη νύχτα της εξέτασης, καθώς προσπαθείς να απορροφήσεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Η «συσσώρευση» πληροφοριών μπορεί να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ικανότητα σου να ανακαλείς τις πληροφορίες· ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διατήρηση οποιασδήποτε πληροφορίας που έχει αποκτηθεί συσσωρευτικά τόσο σε μακρόχρονη όσο και σε βραχύχρονη βάση, ακόμα και αν πρόκειται για τις ώρες πριν από την  εξέταση. Αντί αυτού είναι προτιμότερο να “διασκορπίζεις” τις ώρες της μελέτης σου στη διάρκεια του εξαμήνου.
    • Περιόρισε οποιοδήποτε περισπασμό στο περιβάλλον σου. Όσο πιο πολύ θα πρέπει ο εγκέφαλός σου να επικεντρωθεί, τόσο λιγότερο θα είναι ικανός να κατανοεί και να διατηρεί τις πληροφορίες. Γι’ αυτό κλείσε τις ‘άχρηστες’ ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές. Αντίθετα, η χαμηλών τόνων μουσική μπορεί να δράσει ως ένας τύπος επίπεδου φάσματος ηχητικών συχνοτήτων ώστε να βοηθήσει να καταπνιγούν άλλοι ήχοι που αποσπούν την προσοχή. Μουσική που είναι πολύ δυνατή ή σύνθετη μπορεί να παρεμποδίσει την διαδικασία της μελέτης.
    • Κάνε διαλείμματα. Ο εγκέφαλος σου χρειάζεται χρόνο να ξεκουραστεί και να ‘χωνέψει’ τις πληροφορίες που έχει λάβει. Κάθε 45 λεπτά περίπου κάνε ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα. Σήκω, κινήσου, πιες νερό ή κάνε μια μικρή βόλτα. Απόφυγε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που είναι σύνθετες ή που τραβούν την προσοχή, όπως το να βλέπεις τηλεόραση. Το να διαβάζεις 45 λεπτά κάνοντας ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα μπορεί να αποβεί πιο ευεργετικό από το να διαβάζεις συνεχόμενα για πολλές ώρες.
    • Υπογράμμισε σημαντικά γεγονότα και εδάφια ώστε να απορροφάς ενεργά τις πληροφορίες που μελετάς. Το να διαβάζεις μπορεί να γίνει μια παθητική άσκηση και ο εγκέφαλος είναι πιθανό να αρχίσει να ‘προσπερνά’ τις πληροφορίες. Χρησιμοποίησε ένα μαρκαδοράκι ώστε να επισημάνεις τα χωρία που περιέχουν  ζωτικής σημασίας πληροφορίες που είναι αναγκαίο να διατηρηθούν. Έτσι θα είσαι ικανός/η όχι μόνο να ανατρέξεις στα σημαντικά γεγονότα και να τα ξαναδιαβάσεις αλλά θα μπορείς και να εστιάσεις σε αυτά αμέσως σε περίπτωση που χρειαστεί να ξαναδιαβάσεις το ίδιο υλικό στο μέλλον.
    • Κράτησε σημειώσεις σε κάρτες. Το να γράφεις πληροφορίες είναι ένας ακόμα πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να απορροφάς και να διατηρείς τις πληροφορίες από το να υπογραμμίζεις. Χρησιμοποίησε μικρές κάρτες και γράψε σύντομες περιγραφές των πληροφοριών που συναντάς. Αυτό βοηθά τον εγκέφαλο να συγκρατεί καλύτερα τις πληροφορίες, ενώ μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αργότερα ως οδηγό μελέτης. Επανέλαβε τις λέξεις και τις φράσεις δυνατά ώστε να δώσεις περαιτέρω έμφαση στις σημαντικές πληροφορίες.
    • Κοιμήσου όσο πιο πολύ μπορείς μετά από τη μελέτη. Ο ύπνος βοηθά το μυαλό σου να απορροφήσει τις νέες πληροφορίες και να τις αποθηκεύσει στη μακρόχρονη μνήμη (μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση). Το να κοιμηθείς μια ολόκληρη νύχτα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σε βοηθήσει να μάθεις και να διατηρήσεις τις νέες πληροφορίες από το να θυσιάσεις ύπνο προκειμένου να διαβάσεις περισσότερο.

    …Καλό διάβασμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...