Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η Coca-Cola συμβουλεύει την Ελλάδα πώς θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση...

Την αισιοδοξία του για την Ελλάδα επισφράγισε ο Mr. Coca-Cola, Μουχτάρ Κέντ
, με νέες δηλώσεις στο διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Χθες δήλωνε πως θα ξεπεράσουμε την κρίση, σήμερα μας λέει και πως, προτείνοντας ένα σχέδιο δράσης, για την επιτυχία του οποίου θα στοιχημάτιζε όλα τα λεφτά του.

Ο Μουχτάρ Κεντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Company, ήταν ο κεντρικός ομιλιτής στο διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο που έγινε στην Θεσσαλονίκη και είχε θέμα: «Leadership Against Crisis: Public-Private Cooperation for Growth». Στην ομιλία του υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική ύφεση και κρίση αρκεί να εστιάσει στην ενίσχυση του τουρισμού και στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που είτε «έφυγαν» στο εξωτερικό είτε τοποθετήθηκαν κάτω από το στρώμα και θέτοντας βραχυπρόθεσμους στόχους 100, 200 και 300 ημερών.


Ενώ πρόσθεσε ότι σε μια εποχή που η τεχνολογία καταργεί τη φυσική υποδομή, «σε 10-15 χρόνια δεν θα χρειάζονται συγκροτήματα γραφείων όπως τα ξέρουμε», η Ελλάδα θα πρέπει ακόμη να δώσει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των δικτύων επικοινωνιακής σύνδεσής της με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία και την Ευρασία.


Επίσης, επιβάλλεται η ενεργοποίηση ομάδας επιχειρηματικών ηγετών (πχ, 300 σε αριθμό), οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλεγούν με τη συνδρομή και του ΣΕΒ, προκειμένου να δώσουν τα «φώτα» τους για τη στήριξη των «σωστών» οικονομικών πολιτικών.


Μάλιστα, ο κ. Κεντ παρέθεσε ως παράδειγμα προς μίμησιν όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία και την Ιταλία, την περίπτωση του προγράμματος που «έβαλε μπροστά» η Ιρλανδία, για το οποίο είπε ότι θα στοιχημάτιζε όλα τα λεφτά του πως θα πετύχει.


«Αν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν μάνατζερ θα τους είχαν απολύσει»
Ο Κεντ επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα, μπορούν να διδαχτούν πολλά από την περίπτωση της Κίνας, όπου υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων και των περιφερειών για την ανάπτυξη και οι δήμαρχοι λειτουργούν πλέον σαν μάνατζερ, που αξιολογούν τις πολιτικές τους με δείκτες διατήρησης επιδόσεων (KPI).


«Η Κίνα λειτουργεί σαν την καλύτερη επιχείρηση. Αντίθετα, σε πολλούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αν ήταν μάνατζερ, θα είχε ζητηθεί να παραιτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο», πρόσθεσε με νόημα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, άρα η Ευρώπη, η Ελλάδα, θα πρέπει να βρει τρόπους, να καταρτίσει σχέδια για να προσελκύσει κεφάλαια».


Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κάτι ανάλογο αυτού που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε δρομολογήσει στη Γερμανία το 2004, όταν ενεργοποίησε την «Aτζέντα 2010».
«Η ανάπτυξη που βιώνει σήμερα η Γερμανία, δεν οφείλεται στη τελευταία τετραετία, αλλά στην «Ατζέντα 2010», η οποία περιλάμβανε τις πολύ σημαντικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, που εισήγαγε ο Σρέντερ.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές τού στοίχισαν τις εκλογές, αλλά έσωσαν τη βιομηχανία, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την έρευνα και την καινοτομία», υπογράμμισε.


Ο Κεντ προέβλεψε ακόμη ότι η Αφρική αποτελεί «εξαιρετική ευκαιρία» για τα επόμενα 10-15 χρόνια, ενώ σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους συνεργασίας με ομοειδείς άλλων περιοχών, προκειμένου ακριβώς να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που αναδύονται στη «μαύρη ήπειρο».

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...