Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Επτά... συνταγές για ευτυχισμένα ταξίδια

Η ευτυχία είναι ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ακόμη και της τύχης.
Για τους ταξιδιώτες, και η καλύτερη δυνατή οργάνωση, δε μπορεί να εγγυηθεί καλό καιρό, σίγουρα μπορεί να εξασφαλίσει μια ευχάριστη ...ταξιδιωτική εμπειρία. Αρκεί λίγη γνώση των εσωτερικών λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου και μπορούμε να κάνουμε πολλά για να οργανώσουμε επιτυχημένα και ευτυχισμένα ταξίδια.

Ο δρόμος προς τις ευχάριστες ταξιδιωτικές εμπειρίες μπορεί να απαιτεί περισσότερα από έναν ξεναγό που θα σας δείξει τα αξιοθέατα, αλλά οι παρακάτω συμβουλές του Lonely Planet, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες και αποδοτικές:

1. Ερευνήστε περισσότερο, ξοδέψτε λιγότερα


Μην σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο για να βρείτε κάτι που δε θα βρει κανείς άλλος, εκτός και αν θέλετε να απογοητευτείτε πριν ακόμη ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Αντί αυτού, κάντε την απαραίτητη έρευνα αγοράς και ξοδέψτε όσα έχετε σχεδιάσει από πριν αφιερώνοντας τον υπόλοιπο χρόνο σας για λίγη έρευνα σχετικά με το μέρος που θα πάτε, τις εμπειρίες που μπορείτε να αναζητήσετε και τα αξιοθέατα που θα θέλατε να επισκεφτείτε.

Γιατί αυτά μπορεί να συμβάλλουν σε ευτυχισμένα και επιτυχημένα ταξίδια; Διάφορες μελέτες σχετικά με την ικανοποίηση των καταναλωτών, έχουν διαπιστώσει ότι πολλά άτομα προτιμούν τις πιο ακριβές επιλογές και χωρίς να ψάχνουν άλλες πληροφορίες, θεωρούν ότι το ακριβότερο εξασφαλίζει και υψηλότερη ποιότητα. Αλλά αν έχουν επιπλέον γνώσεις ή κάποιο γνωστό άτομο για μια πιο προσιτή επιλογή, οι καταναλωτές αλλάζουν την προτίμησή τους. Αυτό ισχύει για το φαγητό, τα αρώματα και το κρασί, αλλά και για τα ταξίδια. Eξάλλου, μια πιο οικονομικά προσιτή επιλογή, παράλληλα με μια ευχάριστη διαμονή στον προορισμό που θα επιλέξετε θα σας έκανε σίγουρα πιο χαρούμενους.

2. Κάντε το ταξίδι σας καλύτερο από την προσμονή του

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ταξιδιώτες θεωρούν πιο ευχάριστο κομμάτι του ταξιδιού την προσμονή του, παρά το ίδιο το ταξίδι. Μερικοί μάλιστα κάνουν σχέδια πολύ πιο πριν, για να κερδίσουν περισσότερη απόλαυση από την αναμονή. Αλλά αν το ίδιο το ταξίδι είναι λιγότερο διασκεδαστικό από ό, τι η προετοιμασία του, μάλλον κάπου χάνουμε το νόημά του.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα του να σχεδιάζουμε το ταξίδι μας από πριν, αλλά από την άλλη μην υποτιμάτε τον αυθορμητισμό: είναι απίστευτα ωραίο και τρελό να μπαίνουμε σε ένα αεροπλάνο για έναν μακρινό προορισμό, χωρίς να το έχουμε σκεφτεί και πολύ. Έπρεπε να βρίσκεστε στη δουλειά σας την Πέμπτη για εκείνο το σημαντικό meeting, αλλά αντ’ αυτού κάνετε ηλιοθεραπεία σε ένα νησί της Ταϊλάνδης –σας κάναμε να χαμογελάσετε;

3. Προσθέστε μια δόση… ταλαιπωρίας


Αν αυτό που σας μένει και θυμίζει ένα ωραίο ταξίδι είναι οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες σας, έχετε υπόψη σας το εξής: τα έντονα συναισθηματικά γεγονότα δημιουργούν τις πιο ζωντανές και μακροχρόνιες αναμνήσεις. Το να κάνετε μια εβδομάδα ηλιοθεραπεία ξαπλωμένοι σε μια αιώρα διαβάζοντας βιβλία, μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε, αλλά ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό και η εμπειρία που θα σας χαρίσει, θα μείνουν μαζί σας για πολύ περισσότερο καιρό.

Υπάρχει ένα κλασικό παράδοξο στα ταξίδια: αν είστε πρόθυμοι να υποφέρετε λιγάκι, να ταλαιπωρηθείτε λίγο ακόμη, ακόμη και να νιώσετε λίγο φόβο, οι αναμνήσεις σας θα είναι πολύ πιο έντονες και βαθιές, απ’ ότι αν κάνατε ένα ταξίδι για χαλάρωση χωρίς να κουνηθείτε και πολύ από την παραλία.

4. Δημιουργήστε τη δική σας πολυτέλεια

Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την πολυτέλεια, αλλάξετε τον… ορισμό της, σύμφωνα με τα γούστα και τα οικονομικά σας! Πολλά «πολυτελή» ξενοδοχεία χρεώνουν επιπλέον για επιφανειακή χλιδή και επισημότητα που μπορεί να μην προσφέρει τίποτα στο δικό σας ταξίδι, εκτός από φουσκωμένους λογαριασμούς. Έχετε πάντα στο μυαλό σας το νόμο του… πολυέλαιου: όσο μεγαλύτερος είναι ο πολυέλαιος στο λόμπι του ξενοδοχείου, τόσο περισσότερα θα πληρώσετε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί ταξιδιώτες κρίνουν την εικόνα ενός ξενοδοχείου ως πιο σημαντική από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μην εντυπωσιάζεστε από την ταπετσαρία του διάσημου σχεδιαστή που στολίζει το σαλόνι του ξενοδοχείου. Όταν κάνετε μια κράτηση, απαριθμήστε τους παράγοντες που καθιστούν τη διαμονή σας πιο άνετη και χαλαρή και επικεντρωθείτε σε αυτούς (όπως και να’ χει, αν αυτό που θέλετε είναι η ταπετσαρία του σχεδιαστή, προτιμήστε αυτό το ξενοδοχείο). Αν όμως δε θέλετε να ξοδέψετε τα περισσότερα χρήματά σας για το ξενοδοχείο, βρείτε κάτι άνετο, βολικό, και (αν είναι δυνατόν) πολιτιστικά ενδιαφέρον μέρος για να κοιμηθείτε και εξοικονομήστε μερικά χρήματα για εμπειρίες που θα θυμάστε.

5. Ψάξτε, ψάξτε και ψάξτε

Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές σε ένα ταξίδι είναι σχεδόν πάντα αυτές που δεν ξέρετε πως θα έρθουν. Αυτό ισχύει και πέρα από τα ταξίδια: ένα πάρτι έκπληξη είναι επιτυχημένο μόνο αν δεν ξέρετε ότι οι φίλοι σας θα εμφανιστούν ξαφνικά απευθύνοντάς σας ευχές. Το μέγεθος κάθε συναισθηματικής αντίδρασης, εξαρτάται και από τις προσδοκίες σας. Και μια ευχάριστη έκπληξη μας κάνει πάντα πιο ευτυχισμένους από ό,τι μια προγραμματισμένη διασκέδαση.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε; Όχι βέβαια με πρόγραμμα, αλλά με τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να συμβεί κάτι το αναπάντεχα ωραίο. Πολλές από τις καλύτερες ταξιδιωτικές ιστορίες ξεκινούν με μια αναζήτηση και ξαφνικά αρχίζουν να συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλη προσπάθεια, αλλά απλά μια αναζήτηση. Ψάξτε για παράδειγμα την καταγωγή σας και το σπίτι που ζούσαν οι προπαππούδες σας ή για ένα σπάνιο πουλί που δεν έχετε δει ποτέ από κοντά. Μπορεί να μη βρείτε ποτέ το σπίτι ή να μη δείτε ποτέ εκείνο το πουλί, αλλά το σίγουρο είναι ότι κατά την αναζήτησή σας θα γνωρίσετε ανθρώπους και θα ζήσετε εμπειρίες που δεν υπάρχουν γραμμένες σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και δε θα φανταζόσασταν αλλιώς.

6. Κάντε ένα ταξίδι δώρο

Τι προτιμάτε, να δίνετε ή να παίρνετε δώρα; Αν πείτε «να δίνω», είστε ένα καταπληκτικό γενναιόδωρο άτομο και μάλιστα ανήκετε στην πλειοψηφία. Αν είπατε «να παίρνω», είναι πράγματι περίεργο που έχετε φτάσει μέχρι εδώ διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Μας αρέσει να δίνουμε, γιατί μας κάνει ευτυχισμένους και κάνει και τους άλλους ευτυχισμένους. Έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι όταν αν δώσουμε σε κάποιον χρήματα για να τα ξοδέψει για τον εαυτό του ή για τους άλλους, προτιμά το δεύτερο γιατί τον κάνει πιο ευτυχισμένο. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο θα θέλατε να ταξιδέψετε, αλλά για τον οποίο δε θέλετε να ξοδέψετε χρήματα; Μάλλον όχι. Αν λοιπόν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σε κάποιον αγαπημένο σας δώρο ένα ταξίδι, κάντε το και θα βγείτε κι εσείς κερδισμένοι από την παρέα του.

7. Τέλος καλό, όλα καλά

Έχετε ποτέ επιστρέψει από ένα ταξίδι κα να αισθάνεστε σα να χρειάζεστε διακοπές… από τις διακοπές; Μπορείτε να αποφύγετε αυτό το κοινό πρόβλημα, με ένα καλό πρόγραμμα από πριν.

Αν τρέχετε συνεχώς χωρίς να αφιερώνετε λίγο χρόνο για χαλάρωση, σταματήστε το. Μην αγχώνεστε ότι θα σπαταλήσετε πολύτιμες ημέρες διακοπών: μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρκεια του ταξιδιού έχει μικρή επίδραση στα συναισθήματα ευτυχίας που θα μείνουν στο τέλος, γι’ αυτό είναι καλύτερο να ξεκουράζεστε και λίγο. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας ή γυρίστε λίγες ημέρες νωρίτερα για να χαλαρώσετε στο σπίτι ώστε να μείνετε με τις όμορφες εμπειρίες και να μπορέσετε να επιστρέψετε στην καθημερινότητα.






tosokaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...