Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι πιο φιλικές προς τους πεζούς πόλεις!

Το περπάτημα στις πόλεις αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κάποιος το ιστορικό κέντρο, τις παραδοσιακές... 
γειτονιές αλλά και όλα εκείνα τα σημεία όπου το αυτοκίνητο… απαγορεύεται διά ροπάλου. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες σύγχρονες πόλεις δεν είναι διόλου φιλικές προς τους πεζούς, ειδικά όταν εκείνοι καλούνται να περπατήσουν επάνω σε… υποτυπώδη πεζοδρόμια. Υπάρχουν, όμως, (ευτυχώς) και μερικές πόλεις-παράδειγμα προς μίμηση όπου οι τυχεροί κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν τις αστικές διαδρομές τους χωρίς το φόβο… να γκρεμοτσακιστούν πάνω στις ξεχαρβαλωμένες πλάκες των πεζοδρομίων ή να τους «πάρει» ξόφαλτσα κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.



1. Φλωρεντία


Είναι μία από τις πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο για όσους επιθυμούν να περπατήσουν με τα πόδια. Πλακόστρωτοι δρόμοι, πλατείες και ένα ιστορικό κέντρο όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα αποτελούν την «πεμπτουσία» της περιπατητικής εμπειρίας.

2. Βενετία


Περπάτημα και πάλι περπάτημα σε μια πόλη χωρίς ουσιαστικά αυτοκίνητα, αφού οι γόνδολες και τα πλοιάρια αποτελούν το βασικό τρόπο μετακίνησης στα κανάλια. Παραδοσιακά στενά δρομάκια και γέφυρες συνδέουν διάφορα σημεία της Βενετίας, σε μια πόλη όπου ο πεζός απολαμβάνει χωρίς υπερβολή μια μοναδική βενετσιάνικη «ταξιδιωτική» εμπειρία!

3. Νέα Υόρκη


Πρόκειται για μία από τις διασημότερες πόλεις στον κόσμο και παρόλη τη φήμη της ως μεγαλούπολη με μεγάλη κίνηση και πολυκοσμία, η Νέα Υόρκη διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα πεζοδρόμησης που διευκολύνουν την εξερεύνηση του «Μεγάλου Μήλου» με τα πόδια.

4. Παρίσι


Τι να πει κανείς για την «Πόλη του Φωτός» πέρα από το γεγονός πως οι περηπατητές την λατρεύουν. Μοναδικές διαδρομές κατά μήκος του Σηκουάνα, ανάβαση στο λόφο της Μονμάρτρης αλλά και βόλτες στα Ηλύσια Πεδία δεν μπορεί παρά να κλέψουν τις καρδιές των πεζών, χωρίς, μάλιστα να τους κουράσουν καθόλου!

5. Βαρκελώνη


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας «ψηφίζει» υπέρ της… αστικής πεζοπορίας. Ο μεγάλος πεζόδρομος Las Ramblas, άλλωστε, αποτελεί το must place to see στην πόλη, οπότε το αυτοκίνητο εδώ είναι περιττό. Ο λόφος Μονζουίκ αλλά και η Barceloneta είναι για… πολλές βόλτες με τα πόδια!

6. Χονγκ Κονγκ


Μην σας τρομάζει η μεγάλη κίνηση στους δρόμους, τα διώροφα λεωφορεία και τα πολλά ταξί, αφού το Χονγκ Κονγκ είναι μία από τις καλύτερα οργανωμένες πόλεις στο θέμα… περπάτημα. Διαβάσεις, παράδρομοι, πλατιά πεζοδρόμια και άριστο σύστημα πεζοδρόμησης συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό για τους πεζούς, έστω και στο κέντρο μιας πόλης με τόσο πολύ κόσμο.

7. Μελβούρνη


Εδώ οι πεζοί δεν χρειάζεται να μοιράζονται το πεζοδρόμιο με τα… αυτοκίνητα! Υπάρχουν παντού ειδικά περιπατητικά μονοπάτια, όπως και πολλοί ποδηλατόδρομοι, που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή όσων θέλουν να περιδιαβούν την πόλη με τα πόδια.

perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...