Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Εκπληκτικό μυστικό του Άρη ανακάλυψε το Curiosity!


Μάλλον με μια σημαντική έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι επιστήμονες που καθοδηγούν και μελετούν τα δεδομένα που στέλνει από την επιφάνεια του Άρη το εξάτροχο ρόβερ Curiosity.

Κατά πάσα πιθανότητα οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ευχάριστα αποτελέσματα από τα όργανα ανάλυσης του ρόβερ. Ωστόσο πριν δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να βεβαιωθούν, πως τα απροσδόκητα αυτά αποτελέσματα δεν οφείλονται σε κάποιο σφάλμα των οργάνων.

Για τι αποτελέσματα όμως μιλάμε; Πρόκειται για αποτελέσματα που προέρχονται από τη συσκευή που διαθέτει το Curiosity και ονομάζεται SAM (Sample Analysis at Mars).
Το SAM είναι ένα μίνι εργαστήριο χημείας. Μπορεί να εξετάσει ένα δείγμα του εδάφους του Άρη ή βράχου ή ακόμα και αέρα και προσδιορίσει τη σύστασή του.
Σύμφωνα με τον John Grotzinger, ερευνητή της αποστολής του Curiosity, τα δεδομένα από τη συσκευή SAM είναι “πολύ καλά” ή “συνταρακτικά”.

Οι επιστήμονες είναι προσεκτικοί και θέλουν να σιγουρευτούν πριν κάνουν οποιαδήποτε ανακοίνωση. Για παράδειγμα στην πρώτη ανάλυση αρειανού αέρα που πραγματοποίησε το SAM, αρχικά βρέθηκε ποσότητα μεθανίου. Και είναι γνωστό πως το μεθάνιο, τουλάχιστον εδώ στη Γη, προέρχεται και από ζωντανούς οργανισμούς. Όμως υπήρχε η περίπτωση το μεθάνιο αυτό να μεταφέρθηκε από τη Γη και να βρίσκονταν ήδη μέσα στη συσκευή SAM. Έτσι, όπως δήλωσε ο Grotzinger, η μέτρηση επαναλήφθηκε. Στην τελική ανάλυση τα ίχνη του μεθανίου είχαν εξαφανιστεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιστήμονες θα χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες μετρήσεων ώστε οι επιστήμονες να ανακοινώσουν επίσημα το εύρημά τους.

imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...