Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Οι μεγαλύτερες αποτυχίες της τεχνολογίας τα τελευταία 10 χρόνια

Υπάρχουν δύο εξασφαλισμένοι τρόποι για να μείνει στην ιστορία το όνομα σας...

Ο ένας η επιτυχημένη πορεία και ο άλλος, όπως για αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, η πλήρης αποτυχία.
Είναι ακόμα νωπά στη μνήμη μας προϊόντα που απέτυχαν, όπως τα Blackberry Playbook και TouchPad της ΗΡ, το "σπάσιμο" του Playstation Network, τα smartphones Kin της Microsoft που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία μετά από μόλις 48 ημέρες, η σειρά FX της AMD το Duke Nukem Forever. Αυτά και μερικά άλλα μας έδωσαν το έναυσμα για μια ανασκόπηση των μεγαλύτερων αποτυχιών της νέας χιλιετίας, ξεκινώντας με αυτό που πολλοί θεωρούν το χειρότερο λειτουργικό σύστημα που έγινε ποτέ από τη Microsoft.



Microsoft Windows ME
The Mistake Edition


Αναθεωρώντας τα σχέδια της η Microsoft να είναι τα Windows 98 η τελευταία έκδοση λειτουργικού πριν περάσει στην πλατφόρμα των ΝΤ, κυκλοφόρησε δύο ακόμα εκδόσεις βασισμένες στην 9x. Τα Windows 98 SE (Απρίλιος 1999) και τα Windows ME (Σεπτέμβριος 2000). Τα πρώτα ήταν μια αναμενόμενη έκδοση των Windows 98, ενώ η δεύτερη ήταν μια παράξενη ενδιάμεση έκδοση που κυκλοφόρησε λίγο μετά από τα Windows 2000. Τα ΜΕ ήταν ασταθέστατα, με λιγότερες δυνατότητες από τα 98 και 2000 με αποτέλεσμα να μην έχουν τον αναμενόμενο αριθμό πωλήσεων και να είναι μια απαράδεκτη μορφή λειτουργικού συστήματος.



Sega Dreamcast


Η κονσόλα που είχε δυνατότητες, αλλά...
Με ριζοσπαστικά νέα χαρακτηριστικά, όπως modem και κάρτα μνήμης VMU, το Dreamcast είχε επιτυχία όταν ξεκίνησε το 1998/1999. Δυστυχώς όμως οδηγήθηκε γρήγορα στο περιθώριο έχοντας έντονο ανταγωνισμό τα Playstation και Xbox, τα οποία, μεταξύ των άλλων, χρησιμοποιούσαν DVD για τα παιχνίδια τους, αντί ενός κλειστού ιδιόκτητου τύπου. Περίπου δύο χρόνια μετά, μια απογοητευμένη Sega, σταμάτησε την παραγωγή της καινοτόμου κονσόλας της.



Microsoft Tablet PC
Σωστή ιδέα, λάθος προσέγγιση

Το 2001 ο Bill Gates, διευθύνων σύμβουλος τότε της Microsoft, παρουσίασε το Tablet PC ως την επόμενη μεγάλη εξέλιξη του προσωπικού υπολογιστή. Η ιδέα της Microsoft ήταν να προσφέρει μια συσκευή βασισμένη στα Windows XP που διέθετε εισαγωγή από "πένα", δυνατότητα γραφής με το χέρι και αναγνώριση φωνής. Δεν πήγε καλά όσο θα ήθελαν όμως και δεν έκανε πωλήσεις. Το Tablet PC ήταν ογκώδες, δύσχρηστο και το λογισμικό του δεν ήταν σωστό.



Nokia N-Gage

Προχωρημένο για την εποχή του, ή απλά λάθος τακτική;


Το 2003 η Nokia παρουσίασε μια ανιαρή πλατφόρμα παιχνιδιών συνδυασμένη με κινητό τηλέφωνο, με σκοπό να ανταγωνιστεί το Game Boy Advance. Η κάθετη οθόνη του ήταν ανεπαρκής, για να αλλάξεις παιχνίδι έπρεπε να αφαιρέσεις την μπαταρία και το τηλέφωνο ήταν τοποθετημένο στα πλάγια. Επίσης το μικρό εύρος παιχνιδιών έναντι της συσκευής της Nintendo έπαιξε το ρόλο του, ενώ είχε παραπάνω από τη διπλή τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό στα $300. Στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, για κάθε 100 πωλήσεις Game Boy Advance, γίνονταν μία του N-Gage.



HD-DVD


Ο χαμένος της μάχης για την επικράτηση του πρότυπου υψηλής ευκρίνιας


Η ροή πολυμέσων (straming) είναι το παρόν και το μέλλον του video. Κάποτε αν θέλαμε να παρακολουθήσουμε σωστά κάτι σε υψηλή ευκρίνια, θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε σε κάποια από τις μελλοντικές μορφές. Blu-Ray ή HD-DVD. Τελικά επικράτησε το πρώτο και το HD-DVD γρήγορα χάθηκε στα Τάρταρα (ξεκίνησε το 2006, "πέθανε" το 2008), αφήνοντας πίσω του σχεδόν ένα εκατομμύριο παρωχημένες συσκευές, όπως το πρόσθετο για το Xbox.



UMPC


Μικρό σε διαστάσεις, μεγάλη αποτυχία
Οι υπέρ φορητοί υπολογιστές (ultra mobile PC -UMPC) εμφανίστηκαν σε διάφορες μορφές, από το όμορφο αλλά μη πρακτικό VAIO U της Sony μέχρι το εξίσου εντυπωσιακό αλλά ακόμα πιο δύστροπο OQO. Λανσαρίστηκαν ως συσκευές τσέπης επόμενης γενιάς με Windows, αλλά ποτέ δεν έτυχαν αποδοχής κυρίως λόγω της χρήσης των Windows Vista. Λίγα χρόνια αργότερα το iPhone θα αποδείξει ότι τα smartphones ήταν το μέλλον.



Palm Foleo


Η παραλίγο νίκη της Palm εναντίον της Asus
Το Foleo ήταν ένα μικρό notebook που αναπτύσοταν από την Palm, αλλά ακυρώθηκε λίγους μήνες μετά την έναρξη. Είχε πολλά κοινά στοιχεία με το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο netbook (Asus Eee). Μικρό μέγεθος, χαμηλή τιμή, αξιοπρεπή διάρκεια της μπαταρίας και συνδεσιμότητα. Από την άλλη πλευρά όμως, η μοίρα του Foleo ήταν προαποφασισμένη.

Για παράδειγμα θα μπορούσε να εξαρτηθεί η λειτουργία του σε κάποιο Teo smartphone (όπως το Blackberry Playbook). Παρά τις αδυναμίες του όμως, πιστέυεται ότι η Palm έχασε την μεγάλη ευκαιρία της, μη τελειώνωντας το σχέδιο αυτό, αφού αποδείχτηκε ότι τα netbook είχαν μεγάλη επιτυχία και η Asus πούλησε εκατοντάδες χιλιάδων συσκευών σε χρόνο μηδέν.



Windows Vista


Οι έξι "γεύσεις" της αποτυχίας
Μετά απο επενειλημμές καθυστερήσεις, κυκλοφόρησαν τα Windows Vista σε μια σειρά έξι εκδόσεων που προκαλούσαν σύγχιση τον μήνα που οι πωλήσεις των υπολογιστών είναι χαμηλές, τον Ιανουάριο. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι καθυστερήσεις οφείλονταν στο "φινίρισμα" της ασφάλειας αυτής της έκδοσης που τελικά έγινε ο αποδέκτης των περισσότερων επικριτικών σχολίων. Υπήρχαν επίσης πολλές ασυμβατότητες λογισμικού, διάφορα ζητήματα απόδοσης (gaming, μεταφορά αρχείων, διάρκεια ζωής της μπαταρίας) και απέτυχε να εκπληρώσει χαρακτηριστικά όπως το WinFS.



DRM στα παιχνίδια των PC


Κανένας δεν οφελείται από τα αυστηρά DRM
Το DRM ήταν στο προσκήνιο για χρόνια, αλλά το 2008 έφερε πολλά αμφιλεγόμενα παραδείγματα με γνωστότερο το Spore, το οποίο χρησιμοποιούσε μια τροποποιημένη έκδοση του SecuROM για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας σε πραγματικό χρόνο (on line) και περιόριζε τον αριθμό εγκατάστασεων από κάθε χρήστη σε τρεις. Αφού σφυροκοπήθηκε με άσχημες κριτικές στο Amazon και δύο αγωγές, η ΕΑ κυκλοφόρησε νέα έκδοση χωρίς SecuROM στο Steam τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά αφού το Spore είχε γίνει το παιχνίδι με τα περισσότερα πειρατικά αντίγραφα κατά το 2008.



MySpace


Πολύ απλά γιατί τώρα το Facebook "κοστίζει" $100 δις
Μέχρι το 2008, το Facebook ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος "παίκτης" στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης πίσω από το MySpace με μεγάλη διαφορά. Ένα χρόνο μετά την αγορά του MySpace από την News Corp, το 2005, η υπερεσία ήταν ικανή να περάσει μπροστά από την Google, ως η σελίδα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ. Χάρη στον συνδυασμό κακής λήψης αποφάσεων, το σχεδιασμό, την ανύπαρκτη ευκολία χρήσης καθώς και την έλλειψη επικέντρωσης στις βασικές κοινωνικές συνιστώσες, το MySpace απέτυχε να αξιοποιήσει τη θέση του, επιτρέποντας στο Facebook να προσελκύσει περισσότερους χρήστες.



Sony PSP Go


Δεν έχει παιχνίδια των 99 cents για ΄σένα
Το 2009, η Sony αποφάσισε να μπει στο χώρο της ψηφιακής διανομής. Δυστυχώς όμως, γι' αυτήν, οι κάτοχοι PSP δε θέλησαν να "αναβαθμιστούν" και να χάσουν τις UMD συλλογές τους και οι πιθανοί αγοραστές αποθαρρύνονταν από τον μικρό κατάλογο περιεχομένων του Playstation Network και τα $250 για την αγορά της συσκευής. Παράγοντας για τον καταποντισμό του PSP Go ήταν η ταχεία υιοθέτηση των smartphones με την τεράστια γκάμα παιχνιδιών τους που κόστιζουν 99 cents. Τώρα αυτό που απομένει να δούμε είναι αν το PS Vita θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι με το PSP Go.



Google Wave και Google Buzz


Ο γίγαντας του web υστερεί σε κοινωνικές δεξιότητες
Η Google είναι αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή δύναμη στον παγκόσμιο ιστό. Με το Facebook και άλλους νεοεισαχθέντες στα "κοινωνικά" δρώμενα να απειλούν την κυριαρχία της, η εταιρεία προσπάθησε επανειλημμένα να γίνει ισχυρή και στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης. Πριν το Google+ υπήρχε το Buzz που απέτυχε να αποκτήσει κύρος παρά τις στενές σχέσεις του με το Gmail. Το Google Wave προκάλεσε ένα ενδιαφέρον αρχικά, αλλά απέτυχε στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα έξυπνο εργαλείο επικοινωνίας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων (instant messaging) και το e-mail.



Android Tablets, HP TouchPad, Blackberry Playbook


Μέχρι να είναι σε θέση να "κλέψουν" μερίδιο αγοράς από τα iPad
H Google έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το Android και φαίνεται στο "μέτωπο" των smartphones. Σε ότι αφορά τα tablets όμως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε. Ακόμα και οι συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου και αρκετές παραλλαγές του υλικού, το Android είναι αρκετά πίσω από το iPad της Apple. H καθυστέρηση του να περαστεί το Android 4.0 στα tablets που είναι σε εξέλιξη και λίγο πριν την κυκλοφορία τους, ξεδιαλύνει τα πράγματα.

Αλλά τουλάχιστον προσπαθούν. Ενώ τα HP TouchPad και Blackberry Playbook ήταν ολοκληρωτική καταστροφή, από πλευράς ελλείψεων βασικών λειτουργιών, την πλήρη κακοδιαχείριση και την πρόωρη ακύρωση του εγχειρήματος.
Αυτή ήταν μια μικρή ανασκόπηση των τεχνολογικών "καταστροφών" από την αρχή της νέας χιλιετίας. Σε αρκετές περιπτώσεις αξιόλογα προϊόντα απέτυχαν να διαφημιστούν/λανσαριστούν σωστά ή "βγήκαν" σε λάθος χρονική στιγμή και κάποια άλλα επάξια έχουν κερδίσει την κακή τους φήμη.

techandtech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...