Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Το Στόουνχετζ χτίστηκε... ανάποδα


Ο σωστός τρόπος να κοιτάμε το ογκώδες μνημείο του Στόουνχετζ είναι... αντίστροφα...

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Antiquity.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μεγαλιθικό μνημείο που χτίστηκε περίπου 4.600 χρόνια πριν, μάλλον κατασκευάστηκε με αντίστροφη πορεία από αυτή που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι αρχαιολόγοι είχαν την πεποίθηση ότι πρώτα είχαν τοποθετηθεί στο σημείο οι εσωτερικές, μικρότερες και γαλαζόχρωμες πέτρες και κατόπιν, προϊούσας και της τεχνολογικής εξέλιξης τοποθετήθηκαν οι πέτρινοι ογκόλιθοι στο εξωτερικό του πετάλου που σχηματίζει το μνημείο.

Όμως, η νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Bournemouth, υποστηρίζει ότι η ανέγερση του μνημείου έγινε με αντίστροφη πορεία, δηλαδή πρώτα κατασκευάστηκε το κομμάτι με τις μεγάλες πέτρες και μετά το εσωτερικό. Μάλιστα, οι μικρότεροι λίθοι του εσωτερικού φαίνεται να έγιναν εισαγωγή από τις περιοχές που σήμερα βρίσκεται η σημερινή Ουαλία.

“ Η ιδέα ότι ξεκινά από κάτι μικρό και μεγαλώνει είναι λάθος. Ξεκινά τεράστιο και παραμένει τεράστιο” αναφέρει ο Timothy Darvill που μετείχε της έρευνας.

Επίσης, η νέα μελέτη ανατρέπει την πεποίθηση ότι χρειάστηκαν αιώνες για να ολοκληρωθεί το μνημείο αλλά υποστηρίζει ότι χρειάστηκαν μόλις λίγες γενιές, ίσως και λιγότερο από αιώνας, για να κατασκευαστεί.

Το επιβλητικό Στόουνχετζ είναι ένα από τα πλέον μυστηριώδη ανθρώπινα μνημεία. Παρ' ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες ότι επρόκειτο για χώρο λατρείας ή ηλιακό ημερολόγιο, καμία δεν έχει αποδειχτεί βάσιμα και εξακολουθούμε να αγνοούμε τα... κίνητρα των κατασκευαστών του εντυπωσιακού μεγαλιθικού μνημείου.

24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...